narcissen
B.O.O.G. bericht van 26 juni 2014

Vandaag is het eindrapport over luchtvervuiling uitgekomen van Milieudefensie. Zoals te verwachten was, zit de 's-Gravendijkwal ''aan de top''. Twee van onze drie meetpunten –bijgehouden door Wilke Diekema – komen in de top 10 van meest vervuilde plekken van Nederland. Het blijkt dus weer eens dat de hele Maastunneltraverse een ernstige bedreiging is voor de gezondheid van vele Rotterdammers. Het rapport is te vinden via: https://milieudefensie.nl/publicaties/rapporten/eindrapport-hoe-gezond-is-onze-lucht/view
en via deze link naar de pdf

 

De B.O.O.G. tunnelcommissie heeft in de aankomende week een afspraak met dhr. Pex Langenberg, de nieuwe wethouder voor duurzaamheid en mobiliteit. Wij hebben bij het nieuwe College van B&W al in de apportoluw te maken middels een praktisch alternatief verkeersplan voor het verkeer binnen de ring (het zg. ''inprikmodel'' dat in meer steden wordt toegepast). Samen met bewoners kunnen we dan later een invulling voor de kale bak ontwikkelen. Kortom: overkappen of autoluw, meer smaken zijn er niet. In het collegeakkoord is een en ander opgenomen dat relevant is voor de 's-Gravendijkwal, dus we mogen hopen dat B.O.O.G. met deze wethouder wèl zaken kan doen.

 

In de tussentijd geeft het rapport van Milieudefensie nog eens duidelijk aan dat de huidige situatie echt ongezond is en dat serieuze maatregelen niet langer uitgesteld kunnen worden. De signalen worden steeds krachtiger over hoe ongezond de huidige situatie is, hoezeer de situatie binnen de Rotterdamse ring is vastgelopen, letterlijk en figuurlijk. De politiek lijkt dit nog altijd niet te beseffen. B.O.O.G. blijft bezwaar maken tegen het kruimelwerk dat door het vorige College na 4 jaar niets doen op de rol is gezet: vrachtwagenverbod waarvan de uitwerking niet lukt, plus algemene autosloopregeling en ''iets'' met parkeervergunningen. Stil maar, wacht maar…

 

Een gotspe vinden we ook de actie die de gemeente (tegen ons advies in) deze week uitrolde onder het motto: de bewoners weten wat er speelt en die hebben vast veel creatieve ideeen over maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. En dan ook nog een soort ''wedstrijdje'', kortom het vaste ritueel voor zg. ''burgerparticipatie''. B.O.O.G. heeft in de afgelopen jaren kwaliteitsinbreng geleverd voor de plannen die bestekklaar liggen. Wij stellen voor dat de gemeente het kruimelwerk stil legt en zich vanaf nu met alle tijd en middelen uitsluitend richt op echte, structurele oplossingen voor het verkeersriool 's-Gravendijkwal.

 

Ook de actiegroep Adem In Rotterdam (http://www.ademinrotterdam.nl/ ; ook facebook en twitter) heeft er genoeg van en zal haar protesten steeds vaker laten horen. B.O.O.G. heeft goed contact met de actiegroep en is blij met al hun inzet! Het is duidelijk: ook wat deze buurtbewoners betreft is het speelkwartier nu wel voorbij in Rotterdam.

 

B.O.O.G. bestuur en tunnellobby

 

  terug naar alle berichten...

  terug naar huispagina...